marți, 12 martie 2013

Pe bicicleta prin Giurgiu 1

Prima tura dintr-o serie de 5 ture prin judetul Giurgiu,ture care isi propun sa localizeze vechile case boieresti/conace care apar pe lista patrimoniului istoric al judetului.
Traseul a fost urmatorul: Bucuresti-Dragomiresti Vale-Joita-Ulmi-Trestieni-Floresti-Trestieni-Cosoba-Joita-Dragomiresti Vale-Bucuresti.
Obiectivele au fost :conacul Butculescu din Ulmi,conacul Djuvara si Riosanu din Floresti si conacul Nica Dorobantu din Cosoba.
In Ulmi,am gasit doar locul unde a fost amplasat conacul,este langa sediul politiei si din ansamblul boieresc a mai ramas doar o magazie.Tot in Ulmi,am gasit o constructie interesanta,care la prima vedere are toate caracteristicile unui conac boieresc,insa nu am gasit absolut nici o referire la ea.Cladirea se afla in aceeasi curte cu uzina de apa Ulmi,la iesirea din sat pe partea dreapta  spre Poenari,este posibil sa fi fost construita ca sediu administrativ al uzinei de apa.
In Floresti,chiar in centru vis a vis de biserica se afla practic in aceeasi curte 2 conace,unul fiind Djuvara si celalalt Riosanu,ambele conace fiind transformate in spitale de TBC,in urma preluarii fostelor mosii boieresti de catre partidul comunist.Accesul in incinta este oprit persoanelor neautorizate,insa conacele se pot vedea chiar din drumul principal.Desi in curtea care le inconjoara se lucreaza ,conacele sunt intr-o stare de degradare vizibila.
Ultimul obiectiv de pe lista,conacul Nica Dorobantu,se afla chiar la intrarea in satul Cosoba pe partea dreapta dinspre Camarasu.Ansamblul conacului cuprinde conacul,padure,o curte generoasa,un imens hambar,si 3 anexe una dintre ele fiind distrusa in urma unui incendiu.Proprietatea este privata si conform unui localnic inca se afla in litigiu.Dupa ce a intrat in arenda partidului comunist,conacul a fost facut sediu administrativ I.A.S.La nivelul zidurilor se observa crapaturi verticale foarte mari,anexele si curtea fiind intr-o stare foarte vizibila de degradare.Accesul in incinta este oprit de un gard beton/sarma si de vigilenta vecinilor :)










drum de acces spre uzina de apa Ulmi


Uzina de apa Ulmi








Constructia din curtea uzinei,care aduce foarte mult cu un conac boieresc,dar despre care nu am gasit nici o informatie






drum de acces Draganeasca-Floresti


conacul Riosanu


conacul Djuvara










conacul Nica Dorobantu,Cosoba








luni, 11 martie 2013

Centura Cicloturistica a Bucurestiului

Acum ceva vreme am aflat ca un grup de tineri dintr-un sat din apropierea Bucurestiului s-au hotarat sa-si promoveze satul  printr-un proiect de cicloturism.Sambata,9 martie a avut loc prima actiune din cadrul proiectului si anume montarea a trei panouri informative la intrarile din satele aflate pe traseu.Odata ajuns acolo pentru a da o mana de ajutor am gasit niste tineri simpli si modesti dar cu planuri mari puse la cale.
Centura cicloturistica a Bucurestiului este un proiect care doreste crearea  unei retele de comunitati rurale in jurul Bucurestiului (cca 20-45 km distanta rutiera) care sa formeze un mediu prietenos pentru cicloturism, usor accesibil bucurestenilor iubitori ai naturii si ai mersului pe bicicleta.
Prima etapa a proiectului are misiunea de a arata cum poate sa arate o comunitate rurala ciclo-prietenoasa, cu trasee marcate si facilitatile minime necesare pentru cicloturism precum si stabilirea unei platforme informative. Comunitatea Ciocanesti , Dambovita este comunitatea pilot a proiectului, finantat prin programul PACT pentru Comunitate.  Aceasta etapa isi propune sa creeze si o comunitate de oameni-organizatii-institutii in jurul proiectului.
Urmatoarea etapa este de a implementa ideea in cat mai multe comunitati rurale si de a agrega cat mai multe astfel de comunitati sa formeze o retea in jurul Bucurestiului. Aceasta retea urmeaza sa faciliteze atat colaborarea pe tema cicloturismului intre aceste comunitati dar si pe alte teme de dezvoltare comunitara. Colaborarea ar urma sa aibe impact atat la nivelul comunitatilor rurale cat si asupra populatiei urbane din Bucuresti si imprejurimi.
Echipa CCB ne-a promis si o mini explorare a traseului,traseu care trece printr-o padure,pe langa lacul Zmeul,prin sate si pe langa ruinele curtii domnesti Ghika Cantacuzino si are de-a lungul sau diferiti producatori locali.
Mai multe despre acest proiect aici
Traseul a fost Bucuresti-Chitila-Tartasesti-Ciocanesti si retur.