marți, 31 mai 2011

Plimbare la Rezervatia de bujori Comana-22-05-2011

Despre obiectiv.....nu este o rezervatie in adevaratul sens al cuvantului,nu este ceva delimitat si administrat,este pur si simplu o portiune din padure unde se pare ca bujorii sunt mai numerosi decat in alte parti.Localizarea "rezervatiei",este in padurea Comana,undeva in dreapta localitatii,cum vii din satul Vlad Tepes,peste calea ferata.Se poate ajunge si prin padure,exista drum marcat.De mentionat ca in aceasta perioada are loc in localitatea Comana,Festivalul Bujorului,nimic altceva decat un balci mai modern,cu gratare si muzica de petrecere.Chiar daca nu reusiti sa gasiti "rezervatia"merita sa va plimbati prin padure.
recomandare!-nu incercati sa ajungeti la "rezervatie" mergand pe drumul care inconjoara padurea,este un drum neintretinut,multi copaci cazuti,maracini si iarba inalta,incercati sa ajungeti prin padure.

Participanti....vreo 40,majoritatea cunoscuti.Trebuie sa mentionez inca o data ca atunci cand participi la o plimbare/tura cu bicicleta trebuie sa te informezi dinainte despre traseu(localitati,obiective turistice,diverse repere,pentru o mai buna coordonare pe traseu)distanta,dificultatea traseului si cam ce tip de bicicleta este indicata,spun asta pentru ca si la aceasta tura au fost persoane care pe langa lipsa de antrenament au venit si cu biciclete total nepotrivite pentru drum,fapt ce le-a ingreunat si mai mult deplasarea,totodata tinand pe loc si pe alti participanti.Sunt de acord cu promovarea mersului pe bicicleta si cu atragerea oamenilor sa vina la plimbari in afara Bucurestiului,insa rog inca o data participantii sa se uite inainte pe traseul propus si sa isi evalueze fortele inainte de a participa.

Plimbarea a fost creata si promovata pe facebook
Multumesc Cristina Gugui pentru poze.

In pregatire -o plimbare la Schitul Bunea si zona din jurul orasului Targoviste



























Bike route 977950 - powered by Bikemap 

marți, 17 mai 2011

Let's bike it! la padurea Nebuna....sau nu!

O tura/plimbare care se anunta destul de frumoasa si accesibila tuturor biciclistilor.Insa,pe traseu lucrurile sau schimbat iar unii dintre noi au avut de castigat,altii de pierdut.O scurta sinteza a plusurilor si minusurilor,vazute si simtite de mine personal,nu acuz pe nimeni,tura a trecut,am castigat 90 de km insa am pierdut inca o ocazie de a face un lucru bun IMPREUNA.

plus:
-promovarea simtului civic si al mersului pe bicicleta
-promovarea plimbarilor in afara oraselor,pe drumuri fara trafic in conditii de off road
-socializare
-promovarea programelor ecologice

minus:
-informarea insuficienta a participantilor in legatura cu viteza de mers,distanta reala a traseului si dificultatea acestuia
-ezitarea oragnizatorilor in 2 randuri,in legatura cu drumul de urmat,in conditiile in care se anuntase in prealabil ca s-a facut o recunoastere a traseului
-fortarea participantilor,indiferent de antrenament,sa pastreze un anumit ritm de pedalat si de a avea opriri stabilite de organizator inaintea turei fara acordul sau instiintarea participantilor
-dorinta oraganizatorilor de a impune o disciplina militareasca prin limbaj neadecvat,expresii de genul :"daca depasesti plutonul te trimit acasa","de abia astept sa trimit pe cineva acasa",:daca nu poti pedala stai acasa",ultima expresie fiind folosita in conditiile in care pe pagina evenimentului la descrierea traseului era trecut-begginer friendly.

acum,ramane ca data viitoare organizatorii sa remedieze sau nu problemele aparute si sa speram ca pana la urma vom reusi sa invatam unii de la altii una/alta.





















traseul aici:



Bike route 939956 - powered by Bikemap 

duminică, 8 mai 2011

Ansamblul Udriste Nasturel,Herasti-Giurgiu,01-05-2011

Asa cum am spus in post-ul anterior,in cadrul turei de-a lungul canalului Dunare-Bucuresti,am ajuns si in comuna Herasti,mai exact la Casa de Piatra-Udriste Nasturel.Am vrut sa vorbesc despre acest edificiu separat pentru ca are o istorie destul de interesanta si am vrut sa separ tura de-a lungul canalului de vizita la casa de piatra,pentru ca initial,aceasta oprire nu era prevazuta in traseu,dar am insistat,pentru ca...daca tot ajungem in zona este pacat sa nu vedem ceva frumos.
Deci...casa/conacul se afla in comuna Herasti,chiar langa biserica din sat(si ea monument istoric)asezata cumva in spatele bisericii.Ansamblul este alcatuit din Biserica cu cele doua hramuri, “Sfânta Treime” si “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, “Casa de Piatra” si „Casa Stolojan”. Atât biserica, cât si “Casa de Piatra” au fost ctitorite de familia Nasturel în perioada epocii lui Matei Basarab, formând unul din cele mai însemnate ansambluri ce ne parvin din aceasta perioada.
Biserica, monument istoric, este zidita din temelie, pe locul unei biserici mai mici de lemn, de principesa Elina, sotia domnitorului Matei Basarab, si cu sprijinul fratilor sai, Cazan si Udriste Nasturel, pe pamântul familiei acestora, în anul 1644.
Casa, construita de fratii Udriste si Cazan Nasturel în anul 1642, este considerata de Paul de Alep, în calatoriile sale, “un palat fara egal în lume”, având înfatisarea palatelor vieneze, cu elemente specifice stilului baroc.
În timp, ansamblul arhitectural a avut mai multi proprietari: Constantin Nasturel Herescu, printul Milos Obrenovici, familia Atanasie Stolojan.
Momentan,ansamblul se afla intr-un litigiu,fiind disputat de urmasii propietarilor de drept si ministerul culturii.
in interiorul ansamblului,cel putin la data cand am fost noi,locuia un muzeograf,am uitat numele din pacate,care ne-a furnizat toate informatiile despre obiectiv.
Nu exista taxa de vizitare,insa nimic nu va inpiedica sa faceti o mica cheta :))
Mai jos cateva poze....