marți, 29 martie 2011

Bucuresti-Floresti,Prahova 26-03-2011

Micul Trianon

felt q220
 Tura a fost initiata pe facebook de Alexandru,si in prima faza s-a vrut a fi o tura directa Bucuresti-Campina,o tura de pregatire pentru sezonul de biciclit care tocmai a inceput.
Apoi,tinand cont de sugestiile facute de participanti s-a hotarat sa ne oprim pe traseu si la cateva obiective turistice,mai mult sau mai putin aratoase :)
La apel s-au prezentat in jur de 40 de oameni,mai in forma sau nu,care cu bicle puternice care cu bicle mai frumoase :))
 Plecarea a fost de la parcul Regina Maria,si pana in Mogosoaia am mers in pluton compact,apoi grupul s-a impartit in 2,unii alegand sa mearga mai repede,altii mai incet.
gardul si poarta bisericii aflete pe domeniul Vacarescu-Calimachi


 Eu unul,recunosc,am mers in tura asta mai mult pentru a vedea obiectivele turistice,nu m-a interesat in mod special sa pedalez 100 km,insa daca a fost posibil si una si alta,cu atat mai bine.
Urmarind traseul propus de baieti am vazut ca acesta trece pe langa:palatul Mogosoaia,domeniul Vacarescu-Calimachi din Manesti,ruinele palatului Constantin Cantacuzino,conacul Pana Filipescu,Micul Trianon si castelul Iulia Hasdeu din Campina.deci...nu puteam sa ratez atatea locuri frumoase.




Insa din diverse motive,palatul Mogosoaia nu a mai fost vizitat,iar eu nu am mai ajuns pana la Campina,la castelul Iulia Hasdeu,oprindu-ma impreuna cu 5-6 oameni in Floresti,urmand sa luam trenul inapoi spre Bucuresti.impreuna cu noi,in tren a mai venit inca un grup mai mic de 12 persoane,grup care ajunsesera deja in Campina,si au luat trenul de acolo.

Restul gastii au venit seara tarziu inapoi in Bucuresti,deaoarece au fost retinuti de un gratar,ceva bere si voie buna :))

  Primul obiectiv turistic a fost domeniul Vacarescu-Calimachi din Manesti,un domeniu alcatuit din conac,capela,biserica,crama si parc.Din pacate domeniul se afla in proces de restaurare si este inchis publicului. Nu am gasit prea multe informatii despre acest domeniu.

 Imagini biserica de pe domeniul Vacarescu-Calimachi





 Al doilea obiectiv turistic l-am gasit in orasul Filipestii de Targ,si sunt ruinele fostului palat al postelnicului Cantacuzino,palat construit in secolul XVII.din pacate nu se gasesc prea multe informatii despre el,iar localnicii nu stiu nimic despre el.
Cputin,ruinele se afla pe o movila,in mijlocul unui parc,ingradit cu un gard,si prevazut cu reflectoare pentru iluminatul nocturn.
Deasemeni ruinele servesc si ca loc de joaca pentru copii din zona.


                          

  





conacul Pana Filipescu

                                                                                
 La 200 de metrii de ruine se afla conacul Pana Filipescu,conac ce a apartinut boierului Pana Filipescu,casatorit cu Maria Cantacuzino,fiica postelnicului Constantin Cantacuzino.conacul,cel putin la exterior se prezinta in conditii bune,fata de alte conace si se pare ca procesul de restaurare se afla in plina desfasurare.
Din pacate,conacul nu se poate vizita,sau cel putin nu se putea cand am fost eu.
 


Trecand de Filipestii de Targ,mai exact in satul Calinesti,gasim biserica Adormirea Maicii Domnului,biserica construita in 1646 si pictata in 1692 de ucenicii lui Pirvu Mutu, un mare mester,pictor de biserici,tot el a pictat si biserica Lespezi din Posada.
     



biserica Adormirea Maicii Domnului







 Punctul terminus pentru mine a fost gara Floresti,nu inainte de a mai face o vizita la Micul Trianon,care desi l-am vazut si anul trecut,pentru mine este la fel de frumos si impunator....si un pic mai degradat :(
detalii despre Micul Trianon :aici



va urma...














harta traseului

Bike route 876728 - powered by Bikemap 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu